У столиці з’явився ще один вид громадського транспорту – муніципальний річковий трамвай

Теплоходи курсуватимуть у робочі дні у ранкові та вечірні години «пік»

Відсьогодні у столиці з причалу №10 Річкового вокзалу почав курсувати альтернативний вид громадського пасажирського транспорту – муніципальний річковий трамвай. Такий вид громадського транспорту давно впроваджено у більшості європейських міст, розташованих вздовж річок. Тепер можливість насолоджуватися пересуванням річковим трамваєм матимуть і кияни та гості столиці. Про це повідомляє прес-служба КМДА.
Першими пасажирами нового виду транспорту стали представники засобів масової інформації та столичної влади. Зокрема, символічну стрічку на знак початку курсування річкового трамвая перерізав перший заступник голови КМДА Денис Басс.
«За ініціативи Київського міського голови Леоніда Черновецького у столиці почав курсувати «річковий трамвай», який значно покращить транспортне сполучення між лівим та правим берегами Дніпра. Тепер мешканці цих районів, оминаючи затори на мостах через р. Дніпро у години «пік», зможуть дістатися досить комфортно і зручно з одного берега на інший за 25-30 хвилин. Найближчим часом ми плануємо відкрити 2 станції у напрямку Оболоні та Русанівських садів. Це пілотний проект, тому в подальшому, враховуючи побажання і пропозиції киян, до розкладу руху та маршрутів можуть бути внесені зміни. Звернення фіксуватиме Служба допомоги мера киянам за телефоном: 15-51. Вартість квитка 10 гривень, в залежності від пасажиропотоку ми будемо розглядати можливість зниження ціни проїзду. Для усіх пільговиків проїзд буде безкоштовний. При необхідності будемо запускати додаткові судна», – зазначив Денис Басс.
Він повідомив, що теплоходи курсуватимуть у робочі дні у ранкові та вечірні години «пік». Перший маршрут проходить через три станції: «Причал №10» (Поштова площа) – «Міст «Метро» (станція метро «Дніпро») – причал «Березняки».
Для прикладу, вартість одного квитка на річковий трамвай у Москві становить у гривневому еквіваленті 100 грн., у Санкт-Петербурзі – 40-60 грн., Будапешті та Парижі – 34 грн., Амстердамі – 110 грн., а у Лондоні – 150-450 грн.
Вранці річковий трамвай курсуватиме за маршрутом:
- о 7:00 відправлення з «10 причалу» (станція метро «Поштова площа», Річковий вокзал) до станції «Березняки» (причал поблизу мосту ім. Патона);
- о 7:40 від станції «Березняки» до «Мосту Метро», від «Мосту метро» до «Поштової площі».
Ввечері о 18:00 та о 19:00 трамвай відправлятиметься за маршрутом «Поштова площа», причал №10 – «Міст Метро» – станція «Березняки». О 19:20 та о 20:00 курсуватиме за маршрутом «Березняки» – «Поштова площа».
Фото Тараса Бондаренка

Денис Басс: «Генеральний план – це закони, за якими живе і розвивається місто»

Проблеми та перспективи нового Генерального плану Києва обговорювали на міжнародному бізнес-форумі

Проблеми та перспективи нового Генерального плану Києва обговорювали на міжнародному бізнес-форумі. До діалогу столична влада запросила провідних європейських архітекторів, представників інвестиційних, будівельних, девелоперських та консалтингових компаній. Про це повідомляє прес-служба КМДА.
Як заявив перший заступник голови КМДА Денис Басс, ця зустріч фактично відкрила цілий ряд заходів з інформування громадськості щодо розробки нового Генерального плану міста Києва до 2025 року. Так, протягом п'яти місяців всі зацікавлені організації матимуть можливість висловити свою позицію і надати конкретні пропозиції щодо перспектив і напрямків стратегічного розвитку міста.
«Думка представників бізнес-структур у сфері нерухомості та будівництва особливо важлива для керівництва міста, оскільки в умовах ринкової економіки успішна реалізація генплану багато в чому залежить від надходжень інвестицій та інвестиційного клімату загалом. При розробці нового Генерального плану ми будемо відразу враховувати інвестиційну складову. Це принципово новий аспект, який не передбачався в генплані розвитку Києва радянського і пострадянського періодів. На той час, коли розробляли нинішній генплан, слово «інвестор» можна було побачити хіба що у словнику. З часом до Генерального плану почали вносити зміни, які насправді не враховували особливості ані транспортної інфраструктури, ані можливостей комунального господарства, ані потужностей електричних мереж. Була побудована величезна кількість комерційних об’єктів, які не передбачалися Генеральним планом, і це створило серйозне навантаження на інфраструктуру міста. Тому сьогодні ми хочемо вислухати всі пропозиції провідних європейських архітекторів та інвесторів, щоб врахувати їхні ідеї і досвід при розробці нового Генерального плану, щоб згодом у нас не виникало потреби вносити корективи. Генплан – це закони, за якими живе і розвивається місто», – розповів Денис Басс.
Він додав, що оскільки вітчизняний досвід розробки подібних програм у складі генплану відсутній, столична влада детально вивчила досвід інвестиційного планування розвитку європейських міст. Зокрема, делегації КМДА побували у Москві, Берліні, Мюнхені, Парижі.
Також Києву цікавий передовий європейський досвід щодо перепрофілювання промислових територій, розвитку прибережних рекреаційних зон, комплексної реконструкції кварталів застарілої забудови, реконструкції і модернізації транспортних систем та інженерних мереж.
«Нам необхідно закласти правильну структуру розвитку забудови тієї чи іншої території, гармонійно пов'язати інтереси інвесторів та міської громади. Кожен з напрямків розвитку міста буде обговорено на громадських слуханнях. Новий Генеральний план повинен врахувати всі проблеми Києва – впорядкування і раціональне використання забудованих територій за умови збереження історичного обличчя міста; збереження та створення нових парків і скверів; оптимізація транспортних потоків – а це будівництво транспортних розв’язок, мостів, тунелів, паркінгів та нових станцій метро. Також слід передбачити можливість реалізації масштабних міжнародних проектів, зокрема у ході підготовки до проведення ЄВРО-2012.
Діючий Генеральний план абсолютно не відображає реальності. Так, згідно з ним, у столиці прогнозувалась кількість мешканців на 2020 рік 2,7 млн., але вже сьогодні в Києві живе близько 4 мільйонів; реальна кількість автомобілів перевищила 1 млн., тоді як Генеральним планом було передбачено майже вдвічі менше.
Звичайно, нам зараз доведеться зважати на падіння бюджетних показників як у країні, так і в столиці зокрема. Пріоритетними будуть ті об’єкти, які максимально допоможуть вирішити проблеми міста. Наразі ми визначили ряд ключових об’єктів, які будуть враховані в новому Генеральному плані. Це будівництво Московської площі, реконструкція швидкісного трамвая, будівництво соціального житла. Хочу наголосити, що питання житлового забезпечення черговиків для нас також пріоритетне і ми вже витратили близько 80 млн. грн. на будівництво соціального житла, найближчим часом здамо в експлуатацію ще два будинки. Крім того, ми продовжуватимемо будівництво транспортної розв’язки біля мосту Патона та лінії метро у напрямку Теремків. Ми сподіваємося на підтримку інвесторів і чекаємо пропозицій, які допоможуть сформувати інвестиційну програму реалізації Генплану», – підкреслив Денис Басс.
За словами учасника форуму, колишнього головного архітектора Єрусалима Урі Шетріта (розробника Генплану Єрусалима), Київ має великий потенціал для того, щоб стати однією з найкращих європейських столиць.
«Київ – прекрасне місто, місто з великим потенціалом. Це місто, у якому дуже багато зелених зон, є озера і річки, а це – запорука успіху. Проблеми, які існують у Києві, не унікальні. Приміром, ті ж проблеми у транспортній сфері, – вони є в багатьох великих містах. І ці проблеми можливо вирішити, варто лише бажати цього і послідовно працювати над цим. Для мене велика честь допомогти і дати свої рекомендації щодо розробки Генерального плану Києва, який допоможе українській столиці і її мешканцям комфортніше жити і активніше розвиватися», – сказав Урі Шетріт.
Фото Тараса Бондаренка
Повна версія: http://www.kmv.gov.ua/news.asp?IdType=1&Id=212216